Temizlik zamanı 🌸

Temizlik zamanı 🌸

Mutlu Cumalar!

Umarım bu hafta hepimize insaflı davranmıştır. Artık geride kaldığına göre haftanın en güzel gününün açılışını beraber yapabiliriz. 

Temizlik neden hep “bahar temizliği” olarak geçer anlamam. Bence her daim temizlik olmalı. Yoksa birikmiş dağınıklıklar çığ gibi insana yüklenebiliyor. Misal bu hafta bana yüklendiği gibi. Telefonumdaki 240 bin küsür video ve fotoğrafın toplaşması ile hem icloud hem de 1TB hafızaya sahip olan iphone telefonum tamamen doldu alarmı verdi. Öyle ki yeni 1 adet video çekmeme bile izin vermedi. İşi telefonla olan biri için bu ofisine yıldırım düşmesi gibi bir his, sizi temin ederim 😁

 

Sonra düşünmeye başladım. Beni bu duruma ne sokmuştu? Tam 2016 yılından beri telefonumda biriken onlarca yemek tarifi videosu, aynı tarifin 100 farklı açıdan fotoğrafı, ohooo hele Atlas doğduktan sonra onun bin türlü videosu derken… Ben hiç bi’ şey temizlememişim dostlar. Ama temizliğe üşenmekten değil de, eskiye tutunma sevdamdan. Bilmem bu tanım birilerinize tanıdık geldi mi? Resmen aksiyete halinde eski çekimlerimi silmeye başladım, daha çok yolun başındayım ama “silebiliyor” hissi bile bana şimdiden çok iyi geldi. Aslına bakarsanız bi’ önceki hafta bahsettiğim “kendiliğindenlikten gelen özgürlük” hissinin bir başka formunu yaşıyorum resmen. Yeni seneden “özgürlük” dilemiştim ama inanın bu kadar başka formlarda karşıma çıkacağını tahmin etmemiştim.

Sizin yeni yıldan istediğiniz böyle bir his var mı? Eğer varsa gözlerinizi ve hatta hislerinizi dört açın ve bi’ bakın bakalım; belki apayrı formlarda karşınıza çıkmaya başlamıştır. 

Bu arada bu haftalık maillerin arşivine gideyim, dönüp dönüp okuyayım veyahut bi’ arkadaşımla paylaşayım derseniz, artık healthyfoodbreak.com’da bulabilirsiniz 🥂

Temizlik demişken, en sevdiğim temizlikten
bahsetmemek olmaz…

Oilpulling yani yağ çekme dosyasını açıyorum izninizle. Size Cuma akşamı hediyem olsun 😁

Oilpulling şu aralar her sağlıkla ilgilenen blogger’ın ve sosyal medya hesabının ilk durağı, herkes ne hikmetse her sabah yapıyor bunu (acaba?). Yapmayanı dil sıyırıcıyla dövüyorlar o derece 😁 Ama sırf havalı olduğu için mi yapılmalı? Yoksa cidden vücuda etkileri var mı? Kendi deneyimime geçmeden önce biraz gaz ve toz bulutundan başlayarak anlatmak isterim.

 

Oilpulling nedir?

Türkçe karşılığı “yağ çekme”. Ağza organik, bakteri yoketmeye destek bi’ yağ alarak minimum 3 dakika gargara yapıp; tükürmek, bunu yaparken de ağızdaki bakterileri “çekip” götürmek. İlla başlamak zorunda değilsiniz, en azından konuyla ilgili detaylı bilginiz olur (bunlar hep küçük sübliminal planlar heheh)

“Yağ çekerken hangi yağlar kullanılır?” sorusuyla işe başlayalım. 

Hindistancevizi yağı, Zeytinyağı, Susam yağı. Bu yağlar hep antibakteriyel özelliğe sahip. Ve işlenmeden doğadan geliyor. Tamamen bitkisel. Azıcık ılık olsa bu yağlar, şifası daha da yüksek olur. Azıcık musluk altında sıcak suya tutarak ısıtabilirsiniz.

Ve hatta sizin için ben bir yağ karışımı reçetesi oluşturdum, ona da buradan ulaşabilirsiniz. 

Her yağ çekme işlemi sonrasında “dil sıyırma” ile devam etmeli. Çünkü ağza dağılmış bakterileri bi’ şekilde iyice süpürmek lazım. Aslında dil sıyırma bunu yapıyor. Bu arada dil sıyırmayı yağ çekme yapmadan da gün içinde akla geldikçe veya diş fırçaladıktan sonra yapabiliriz. O tek başına bile baya bi’ şifa unsuru. Bunu da bi’ not olarak düşelim.

Oilpulling ve dil sıyırma bana şu ikili gibi geliyor, böyle anlatsam daha iyi anlaşılır sanırım: 

Oilpulling = evi süpürme
Dil sıyırma = evi silme

Önce ev süpürülür, sonra silinir ya hani. Hah işte öyle. 

Ya da evinin tesisat hattını ve tıkanan boruları yukardan sirke ve karbonat karışımı temizlemek. Evet evet aynen böyle bir etki sindirim üzerinde. 

Pekiii şifa demişken? Ne işe yarar bu oilpulling?

Çok basitçe anlatacağım. Vücudumuzda yüzlerce çeşit bakteri ve organizma yaşıyor. Sindirim sistemi bunlarla kaplı. Gece boyu vücut detoks yapıyor, temizlik yapıyor. Tabiri caizse kirlenmiş bi’ eve girmiş temizlik ekibi gibi çalışıyor. Çöp poşetlerini de sindirim yolu üzerine bırakıyor, ağız da bunlardan biri.

 

 

Eğer ağzı temizlemeden su içilirse, yiyecek içecek alınırsa, bu emekler boşa gidiyor. Tüm toksin ve bakteriler hop geri yutuluyor. Hani dil üstünde bi’ pas dokusu olur ya hani. Hani 1 gece önce ne kadar zorlarsak vücudu (ağır yemekler, vb) o kadar fena olur ya bu pas dokusu. Hah işte o.

O sebeple filmlerde yatakta sabah ilk iş içilen kahveye asla özenmiyoruz. Ağzı temizlemeden asla güne başlamıyoruz.

 

 

Peki ya ayurveda?

Ağzı oilpulling ile temizlemek  Ayurveda’nın bir numaralı geleneklerinden biri. Ama hiç bi’şey yoksa fırçalayarak da başlayabilirsiniz bu temizliğe. Ben ne yapıyorum?

1- HFB yağ çekme şişemdeki yağ karışımında ağzıma yağ çekme
2- HFB %100 paslanmaz çelik dil sıyırıcım ile 15-20 süpürme hareketi yaparal dilimi sıyıröa
3- Diş ve dil fırçalama
4- Gün içinde 1-2 kere daha diş fırçalama (buna ayrıca gelicem)

Bu arada bi’ parantez açıp Ayurveda ne ona bi’ girelim. Ama çok kısa. Çünkü o tek başına derya deniz bi’ mevzu. Ayurvedik tıp, kökeni Hindistan’a dayanan “koruyucu” ve “antik” bi’ sağlık sistemi. Taaa MÖ 3000’lere kadar gidiyor.

 

 

Ayurvedik tıbbın önceliği hastalığı önleme, sağlığı koruma ve tedavi. Ayurvedik tıpta hastalığın, bedenin hastalığa yönelik dayanıklılığını azaltan bedensel ve zihinsel unsurlardaki dengesizlikten kaynaklandığına inanıldığından, bu dengesizliğin düzeltilmesi amacıyla bitkisel formüller, hayat stili değiştirilmesi ve diyet gibi yöntemlerle bedene hastalığı yok edecek şekilde denge kazandırılıyor. Ay yazarken bile duygulandım, ne harika bi’şeysin sen Yarabbi. Ayurvedik tıpta hastalık teşhisi hastanın gözle, elle muayenesi ve sorgulanması ile sağlanır. Muayene şu standart noktalarda gerçekleştirilir:

Nabız teşhisi,
İdrar,
Dışkı (gaita),
Dil,
Göz,
Deri,
Konuşma ve ses,
Genel görünüş.

Modern tıpla yolları artık baya bi’ kesişmeye başladı. Ayurvedik tıpta ağız ve dil sağlığı çok çok önemli; o sebeple de ağız ve dil temizliğine ekstra önem veriyorlar. 

Ay hadi konumuza dönelim. Oilpulling ne işe yarar, evet.

Deneyenlerin deneyimi, Ayurveda üstadlarının yönlendirmesi ve birkaç ufak deney sonucu şunlar çıkmış:

1- Ağızdaki bakterileri temizliyor, sindirim sisteminin detoks sürecine destek oluyor
2- Sindirim ile doğrudan bağlantılı
Vagus sinirini aktive ediyor - bunu anlatmaya benim dilim pek dönemedi o sebeple Wikipedia anlatsın:  
3- Diş sağlığını ve ağız sağlığını destekler. Bizzat ağızdaki aftları geçirmişliğine şahidim.
4- Dişleri beyazlatır (evet buna da şahidim). Bakınız dişlerim.
5- Kötü nefes kokusunu önler - ki bunun ana sebebi bakterilerdir zaten.

Bunun dışında neler yapabiliriz?

Sabah öğle akşam her yemekten sonra, aşağı yukarı aşağı yukarı tam iki dakika. 90’larda çocuk olanların bu yazdıklarımı şarkısıyla okuduğuna yemin edebilirim ve de kanıtlarım. Aslında yemekten sonra değil önce deseymiş tam doğru olacakmış. Çünkü vücudu devamlı detoks modunda tutmanın en güzel püf noktalarından biri her yemekten önce ağzı yıkamak. En azından suyla gargara yapıp tükürmek. 

 

Bu arada dev güzel haber 🥂

HFB dil sıyırıcılardaki güzel fırsat bu haftasonu boyunca devam edecek. HFB Bez Çanta’lardan 1 adet alırsanız sorgusuz sualsiz HFB İyi Yaşam kategorisindeki herhangi 1 üründe anında %50 indirim olacak. Yani, ne demek… Siz de artık ağız ve dil temizliğini şifa amaçlı yapabileceksiniz demek.

 

Kampanyayı keşfetmek için buraya tıklayın.

 

Haftanın Malzemesi: Mantar

E tarifler tarafında işler nasıl derseniz… Bi’ süredir mantarlarla kafayı kırmış haldeyim, her çeşit mantarı deniyorum 😁 Türlü türlü tarifler yapıyorum ve çok mutlu oluyorum.  bu hafta 2 adet yeni mantar tarifi vardı @healthyfoodbreak’te. Bence mantarın en güzel iki şekli böyle pişirip servis edince oluyor. Ama bunun dışında da şahane mantar tarifleri var. İşte en sevdiklerim şöyle 🍄

 

https://www.instagram.com/reel/Cn4hFH-AGNr/?syclid=cfenvn3gulujvgsv6bp0&utm_campaign=emailmarketing_154410582325&utm_medium=email&utm_source=shopify_email  https://healthyfoodbreak.com/blogs/news/mantarli-nohut-yemegi?_pos=6&_sid=9034fc4a6&_ss=r&syclid=cfeo26rguluvi6en4dh0&utm_campaign=emailmarketing_154410582325&utm_medium=email&utm_source=shopify_emailhttps://healthyfoodbreak.com/blogs/news/mantarli-ve-ispanakli-makarna?_pos=7&_sid=9034fc4a6&_ss=r&syclid=cfeo2e3gulujvgsvl4ag&utm_campaign=emailmarketing_154410582325&utm_medium=email&utm_source=shopify_emailhttps://healthyfoodbreak.com/blogs/harika-sebzeler/pirasali-mantarli-nohut-yemegi?_pos=8&_sid=9034fc4a6&_ss=r&syclid=cfeo2trguluikm4nsgi0&utm_campaign=emailmarketing_154410582325&utm_medium=email&utm_source=shopify_emailhttps://healthyfoodbreak.com/blogs/news/mercimekli-citir-manti?_pos=9&_sid=9034fc4a6&_ss=r&syclid=cfeo2s3guluvi6en80m0&utm_campaign=emailmarketing_154410582325&utm_medium=email&utm_source=shopify_email

 

Sevgiler ve öpücükler,

Sezin