Ne kolay, lezzeti ne hafif olduğunu; asiditesi nasıl rahatsız etmiyor gördüğünüzde devamlı yapmak isteyeceksiniz. Çilek kokusu sirkeye tamamen siniyor, bu da bu sirkeyi özellikle meyvelerle karışan salata sosları ile eşsiz bir sirkeye dönüştürüyor. İçmesi çok hafif, çok keyifli. Özellikle evde yumuşamış çilekleriniz var ise, sirke yapmak şahane bir fikir olabilir.
Doğal Fermente Çilek Sirkesi
Rated 5.0 stars by 1 users
Günün püf noktası:
- 1/2 kg çilek
- 1.5 litre içme suyu
- 1/2 kahve fincanı doğal fermente elma sirkesi
- Sirke anası (eğer yoksa toplam 1 kahve fincanı doğal fermente elma sirkesi)
1.5 litre sirke için
Yapılışı
- Çilekleri karbonatlı suda bekletip, iyice temizleyip dış etmenlerden arındırıyoruz. Sap kısımlarını kesiyoruz.
- Kurulacak kavanozu sıcak kaynar suyla dezenfekte edip, temiz olduğuna emin oluyoruz. Çilekleri şişeye atıyoruz. Şişenin en üst seviyesine 2 parmak kala duracak şekilde temiz içme suyunu ekliyoruz. Tahta bir kaşıkla karıştırıp, kapağını da bir tülbent veya gazlı bezle kapatıp beklemeye bırakıyoruz.
- Gelelim en önemli adıma. Yaklaşık 2 hafta, her gün sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere, sirke şişesini tahta bir kaşıkla karıştırıyoruz. Havaların sıcak olduğu bu Yaz günlerinde benim için bu 2 haftalık süreç toplam 8 günde tamamlandı.
- Çilekler dibe çökmeye ve fermantasyon süreci ilerlemeye başlayacak. Hatta şişeden zamanla sirke kokusunun gelmeye başladığını veya etrafında minik sirke sineklerin uçuşmaya başladığını, kavanozda kabarcıklar oluştuğunu görebilirsiniz; korkmayın her şey normal. Çilekler tamamen dibe çöktüğünde, çilekleri süzerek kalan sıvı sirke kısmını temiz bir cam şişede şişeliyoruz.
- Bu aşamada sirke anası (1 kere evde kursanız o kendisi oluşacak zaten) ve sirke oluşumu hızlansın diye kalitesinden emin olduğunuz doğal fermente bir sirkeyi ekliyoruz. Sirke eklemeden sadece ana ile ilerleyebilirsiniz, çok daha hafif bir sirke olur. Ben hem süreci hızlandırmak, hem de asiditeyi arttırmak için minik bir ilave (1/2 kahve fincanı) yaptım. Eğer ananız yok ise bu miktarı arttırıp, sadece sirke ilavesi ile de ilerleyebilirsiniz. Şişe kapağını tülbent veya gazlı bez ile kapatıp serin, karanlık bir yerde beklemeye bırakıyoruz.
- Bu şekilde minimum 1 ay daha (ne kadar beklerse o kadar berrak bir sirke oluyor) bekletiyoruz. Sirke şişesi içinde kendiliğinden sirke anası büyümeye başladığında ve şişe keskin bir sirke kokusu ile çevrelendiğinde tamam demektir; sirkemiz hazır. Sirke anasını süzüp/ dışarı alıp (bunu bir başka sirke yapımında yeniden kullanabilirsiniz oldukça kıymetlidir kendisi. Tek yapmak gereken biraz sirkeyle bir kaba alıp buzdolabına koymak) sirkeyi hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Anayı ayırma sebebi başka sirkelerde kullanmak istemek ve servis anından ananın ağza gelmesini önlemek; bunları dert etmiyorsanız anayı içinde de tutabilirsiniz.
- Afiyet olsun.
Tarif yapılış videosu için aşağıya tıklamayı ve yaparsanız @healthyfoodbreak ile etiketlemeyi unutmayın. Bi’ sonraki tarifimizde görüşmek üzere.