Bugün ben size hem kendi yorumum hem de İtalyan şef Gennaro Contaldo’nun anneannesinden öğrendiği geleneksel versiyonun karışımı bir Minestrone Çorbası hazırlayacağım.
Minestrone, sebze ve makarnadan yapılan; oldukça kıvamlı İtalyan çorbalarına verilen bir isim. Bir çok farklı yorumu var; aşçılık derslerimizde biz de apayrı bir yorumunu öğrenip sınav olmuştuk hatta kendisinden. Tarihi MÖ zamanlara kadar giden bu çorba, özellikle Roma İmparatorluğu döneminde tek bir kasede tüm vitamin ve mineralleri doyurucu bir şekilde almak isteyen insanlar tarafından keşfedilmiş. Orjinalinde un, bakliyatlar, su ve sebzeler ile pişirilen çorba genelde mutfakta kalan sebzeleri değerlendirmekte kullanılmış ve daha sonra günümüzdeki haline kadar evrilmiş.
Sachet d’epices (2 adet defne yaprağı, 1 yemek kaşığı kuru kekik, 4 tane karabiber, 6 maydanoz sapı, 1 diş sarımsak)
Minestrone için:
4 su bardağı sebze suyu (veya temiz içme suyu)
Yarım soğan
1 dal kereviz sapı
1 havuç
1 dal pırasa
1 patates
1 avuç brokoli
Yarım dilim balkabağı
1 su bardağı ince kesilmiş lahana
4 diş sarımsak
10 kiraz domates
Yarım su bardağı bezelye
Yarım su bardağı barbunya (geceden suda beklemiş, 15 dakika haşlanıp süzülmüş)
Yarım su bardağı beyaz fasulye (geceden suda beklemiş, 15 dakika haşlanıp süzülmüş)
Yarım su bardağı ev yapımı erişte (veya sevdiğiniz çeşit bir makarna)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Deniz tuzu & taze çekilmiş karabiber
Servis için:
5 dal ıspanak (veya taze fesleğen)
Yapılışı
Soğan, kereviz sapı, havuç, pırasa ve balkabağını birbiriyle uyumlu olacak şekilde 1 santimetrekarelik küpler halinde kesiyoruz. Lahanayı ince ince dilimlerken, brokoliyi köklerinden ayırıp minik ağaççıklara dönüştürüyoruz . Sarımsakları ince ince dilimlerken, domatesleri bütün olarak kullanacağız.
Bakliyat olarak ben geleneksel tarife bağlı kalarak barbunya ve beyaz fasulye kullanmayı çok seviyorum. Çorba içindeki sebze ve bakliyatların pişme sürelerini dengelemek adına bakliyatları ufak bir ön işlemden geçirmek gerekiyor. Aksi halde bakliyatlar pişerken sebzeler çok fazla ısıya maruz kalarak dağılabilirler.
Bir yandan sebze suyunu hazırlıyoruz, bu çorbaya daha da çok lezzet verecek. Peki sebze suyu nasıl yapılır?
Derin bir tencereye aynı boyutlarda kesilmiş 1 adet havuç, 1 adet kereviz sapı, 1 adet pırasa, 1 adet soğanı alıyoruz. Üstüne 2 litre temiz içme suyu koyuyoruz. Lezzet vermesi için küçük bir kese hazırlayıp, tencereye iple sarkıtıyoruz. Kesede 1 adet defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı kekik, 2 diş sarımsak, 6 adet karabiber tanesi, 6 adet maydanoz sapı yer almalı. Buna Sachet d’epices deniyor.
Kestiğimiz sebzeleri yani soğan, kereviz sapı, havuç, pırasa, patates, balkabağı, lahana ve sarımsağı tencereye alıyoruz. Bunu bakliyatlar takip ediyor. Sebze suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakikalık bir pişme süresi gerekecek; eğer düdüklü tencereniz var ise bu süre 20 dakikaya kadar düşecektir.
Kaynadıktan ve tüm aromalar çorbaya lezzetini verdikten sonra son aşamaya geçiyoruz. Bezelye, domates ve erişteleri ekliyoruz. Kapağı kapatıp bir 5 dakika daha kaynamaya bırakıyoruz.
Tuz ve karabiber ile çeşnilendirip en son zeytinyağını ekliyoruz. Tabağa alıp ince doğranmış ıspanak ile servis ediyoruz. Daha ne olsun.
Afiyet olsun.
Tarif yapılış videosu için aşağıya tıklamayı ve yaparsanız @healthyfoodbreak ile etiketlemeyi unutmayın.