Mantar Çorbası
Rated 5.0 stars by 1 users
Günün püf noktası:
- 400 gr mantar (1 paket olarak düşünebilirsiniz, benim gibi paketsiz mantar kullanıyorsanız da yaklaşık 3 su bardağı dolusu mantar. ben sığır dili mantarı kullandım.)
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı un
- 1 litre sıcak içme suyu
- 1 bardağı badem sütü
- 4 dal dereotu
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- Deniz tuzu & taze çekilmiş karabiber
Yapılışı
- Mantarları ince dilimler halinde kesiyoruz. Dişe gelecek şekilde kalın dilimler olabilir, bence o şekilde daha da dokulu ve lezzetli oluyor. Soğan ve sarımsağı ise olabildiğince küçük ve pişince yok olacak şekilde kesiyoruz.
- Soğan, sarımsak ve unu tuz ve karabiber ile beraber bi’ tencereye alıyoruz. Yaklaşık 1/4 su bardağı su ekleyerek kısık ateşte devamlı karıştırarak kavuruyoruz. Bu yaklaşık 3-4 dakika alıyor. Un kavrulunca mantarları ilave ediyoruz (ilave etmeden önce kenara 1/2 su bardağı kadarını ayırmayı unutmayın). Orta ateşe alarak 3-4 dakika daha mantarlar beraber kavuruyoruz. Üstüne sıcak suyu ve sonrasında da badem sütünü (veya herhangi başka sevdiğiniz bi’ sütü) ilave edip, orta ateşte 20-25 dakika pişmeye bırakıyoruz.
- O esnada kenara ayırdığımız mantarları, yağ ya da su eklemeden, tuz ve biberle beraber yapışmaz bi’ tavada kızarana kadar kavuruyoruz. Bu içinden fındıksı yoğun bi’ tat çıkaracak. Bu mantarları servis anında kullanacağız. Kenara aldıktan sonra üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdiriyoruz. Böylece hem parlak hem de daha da leziz olacaklar.
- Çorba piştiğinde yarısını başka bi’ tencereye alıp, içine dereotu ekleyip; blenderdan geçiriyoruz. Taneli sevmiyorsanız tüm çorbayı geçirebilirsiniz tabi ama bu şekilde yarısını taneli bırakmak benim sevdiğim ve çorbayı apayrı bi’ çorba yapan bi’ doku katıyor. Blenderdan geçen tamamen sıvı kısmı, kenarda bekleyen taneli kısma ilave edip, kalan 2 yemek kaşığı zeytinyağını ekliyoruz. Sıcak sıcak servis ediyoruz. Servis anında ekstra dereotu, kızarmış ekmek ve mantarları eklemeyi unutmayın.
- Afiyet olsun 🥂