Sevdiğimiz tatlıların alternatif malzemelerle de aynı tatmini verebileceğini kanıtlayan en güzel örneklerden biri bu tarif. Tam ölçü uygulayabilirsiniz. Dilediğiniz herhangi başka bir bitkisel sütü değerlendirebilirsiniz. Şeker olarak ben bal kullandım ama alternatifleri tarifin yapılışına bırakıyorum.



Sezin’in Ramazan Tarifleri Bölüm 9 - Tatlı ⎥ Badem Sütlü & Nar Soslu Güllaç
Rated 5.0 stars by 1 users
Günün püf noktası:
- 6 halka güllaç
- 1.5 litre badem sütü
- 1 yemek kaşığı vanilya özü
- 6 yemek kaşığı bal
- 1.5 su bardağı ceviz
- 1 su bardağı nar
- 1/2 su bardağı içme suyu
- 1 tatlı kaşığı mısır nişastası + 2 yemek kaşığı içme suyu
- 1 yemek kaşığı bal
- Nar
- Taze reyhan / fesleğen yaprakları
Nar sosu için:
Servis için:
Yapılışı
- Badem sütünü, vanilya özü ile beraber geniş bir tencereye alarak, orta ateşte 10 dakika kaynatıyoruz. Çok fokur fokur kaynamasına gerek yok.
- Isınan badem sütünü bir kaseye aktarıp, 5 dakika soğumaya bırakıyoruz. Derecesi 50 derece altına düşmeli ki bal ilave etmek güvenli olsun. Yeterince serinlediğinde balı ilave edip, iyice karıştırıyoruz. Bu noktada süt çok sıcak olursa güllaç yaprakları hamurlaşır ve eklenen bal zararlı hale gelir, çok soğuk olursa da sütü emmez. Sıcaklığı o sebeple önemli bir detay. 10’a kadar saydığınızda parmağınız içerde olabilecek ama sonunda yandığı bir sıcaklıkta olmalı.
Bal yerine elma suyu konsantresi, agave şurubu, hurma özü (rengi kakaolu gibi olacaktır), hindistan cevizi şekeri (rengi yine koyu olacaktır) de kullanabilirsiniz. Bu farklı seçenekleri kullandığınız durumda bunları ilk aşamada sütle beraber kaynatabilirsiniz.
- Daha sonra güllaç yapraklarını ortadan ikiye kesiyoruz.
- Cevizleri minimum 30 dakika suda bekletip, süzüp; doğrayıcıdan geçiriyoruz.
- Bir servis kabına önce 2-3 kepçe sütlü karışımdan bıraktıktan sonra güllaç katlarını çıkmaya başlıyoruz. Her katı yerleştirdikten sonra 1 ya da 2 kepçe süt ekleyebilirsiniz. Yaprakları çok bastırarak yerleştirmeyin, çok basarsanız hamurumsu olur. Oldukça rahat katlar halinde yerleştirmek önemli.
- Toplam 7 kat çıktıktan sonra (yani 3.5 adet güllaç yaprağı kullandıktan sonra) bir kaç kaşık süsleme için ayırdığımıza emin olarak tüm cevizi ara kata yayıyoruz. Üstüne 5 kat daha çıkıyoruz (yani kalan 2.5 adet güllaç yaprağı). Yine katları çıkarken ihtiyaç dahilinde süt dökmeyi unutmayın. En üst kata kalan tüm sütü boca ediyoruz. Sulu sulu olsun. Nasılsa bir kısmını bekledikçe emecek. Ne kadar sıvı oranı doğru bir güllaç o kadar güzel güllaç unutmayın. Sütünüz kalmazsa en üst kata doğrudan 1/2 su bardağı badem sütünü hiç işlemden geçirmeden dökebilirsiniz.
Nar sos için narları suyla beraber 8-10 dakika kaynatıyoruz, blenderdan geçiriyoruz ve daha sonra süzgeçten bastırarak geçirerek özüne ulaşıyoruz. Nişastayı su ile açıp, nar suyuna ilave ediyoruz. Orta ateşte karıştırarak kıvamı katılaşana dek ısıtıyoruz. Kenara alıp, soğuyunca balı ekliyoruz ve tamamız.
- Güllaçı ayırdığımız ceviz, nar sosu, nar ve reyhan yaprakları ile süsleyerek servise hazır hale getiriyoruz.
- İster ılık ılık, ister buzdolabında 2 saat dinlendirip, soğuk soğuk servis.
- Afiyet olsun.