Brüksel lahanasının en güzel ve hazırlaması en kolay hali. Kendisine bir süreliğine veda ederken, vedayı bu tarifle yapalım istedim. Ama bir yandan da sağlıklı beslenmede sadece malzemeler değil, ön hazırlık ve pişirme metodunun önemini anlatmak için vesile olsun dedim.



Tavada Brüksel Lahanası
Rated 5.0 stars by 1 users
Günün püf noktası:
- 3 su bardağı brüksel lahanası
- 1 su bardağı basmati pirinci
- 2 su bardağı içme suyu
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
- Bol tuz
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı susam yağı
- 5 yemek kaşığı doğal fermente soya sosu (Tamari)
- 2 yemek kaşığı doğal fermente elma sirkesi
- 1 yemek kaşığı susam
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- 1/2 kibrit kutusu doğranmış taze zencefil
- 2 dal ince kıyılmış yeşil soğan
- Susam
- Ekstra zeytinyağı
Pişirme sosu için:
Servis için:
Yapılışı
- Brüksel lahanalarını yıkayıp, dış bir kaç kabuğunu soyuyoruz. İncecik dilimleyip, karbonatlı suda 15 dakika bekletiyoruz. Süzüyoruz, kuruluyoruz, yapılmaz bir tabaya alıyoruz. Orta ateşte, su ya da yağ ilave etmeden, sotelemeye başlıyoruz. Toplam 5-6 dakika gayet yeterli oluyor. Bu aslında basit bir ön pişirme metodu oluyor. Hem yeşil kalıyor, hem de yumuşuyor.
- Bu arada sarımsak ve zencefilleri incecik kesip, geri kalan tüm sos malzemelerini bir kapta çırparak karıştırıyoruz. Sosu kahanaların olduğu tavaya ilave edip, yüksek ateşte suyunu çekene kadar 3-4 dakika pişiriyoruz.
- Servis aşamasındaki pirinçleri ise iyice yıkayıp, ölçüsünün 2 katı kaynar içme suyuna atıyoruz. Aynı makarna haşlar gibi suyun bol tuzlu olmasına dikkat. Tam 12 dakika kaynıyor. Suyunu süzüp, akar sudan geçirip, yeniden tencereye alıyoruz. Zeytinyağı ve tuz ile çeşnilendiriyoruz.
- Daha sonra geniş bir kasede haşlanmış pirinç ve brüksel lahanaları kavuşuyor. Servis anında ekstra soya sosu, zeytinyağı ve susam çok yakışıyor.
- Afiyet olsun.
Bu tarifte kullanılan ve size de mutfakta pusula olsun istediğim bazı önemli metodlar şöyle:
Pirincinizi tuzlu suda, makarna gibi haşlayıp, sonra süzüp, çeşnilendirip kullanırsanız içindeki arsenik riskinden büyük oranda kendinizi korursunuz.
Tüm sebzelerin iç yüzeylerine kadar geçen pestisitleri lütfen unutmayın. Lahana gibi katmanlı sebzeler genelde dışı yıkanarak kullanılıyor, ama lütfen iç yüzeyleri de karbonatlı suda bekleterek yıkayın.
Sebzeleri sotelerken yüksek ısılarda tavaya zeytinyağı ilave etmeyin, son aşamada edin. Yağ bozunmasın, mis gibi kalsın.
Tarif Notu
Tarif yapılış videosu için aşağıya tıklamayı ve yaparsanız @healthyfoodbreak ile etiketlemeyi unutmayın. Bi’ sonraki tarifimizde görüşmek üzere.
View this post on Instagram