Ryan Reynolds ve 10 bin saat kuralı 🖤

Ryan Reynolds ve 10 bin saat kuralı 🖤

Mutlu Cuma’lar 🌸

Ryan Reynolds üzerinden bir fikir geliştirdim. Neden benim beynim böyle çalışıyor bilmiyorum ama evet bunu yaptım.  

Bu hafta Ryan Reynolds’ın bir filmini izledim, cidden değişikti. Free Guy (gerçek Kahraman). Kendini gerçek sanan bir bilgisayar oyunu karakterini oynuyordu, bir nevi evrimleşerek zeka kazan AI (artificial intelligence). Filmin konusu ya da güzelliğinden bağımsız şunu düşündüm: Ryan bunca zaman neredeydi? Son senelerde her yerde ama eskiden yoktu sanki değil mi? Kendisini tanımayanlar varsa Blake Lively ile evli olan ve son yıllarda en çok kazanan aktörlerden biri.

Sonra sanki hiç işim gücüm yokmuşçasına açtım ve araştırmaya başladım. Kaç doğumlu, bunca sene neler yapmış?

1976 doğumlu; 1999 senesinden beri film ve dizi endüstrisinde (yani 23 yaşında atılmış sektöre, hemen hemen çoğumuzun kurumsal vb. çalışmaya başladığı seneler) ve en büyük çıkışını 2016 yılındaki DeadPool filmi ile yapmış (öncesinde 2012 de başlayan bir yükseliş grafiği de var ama hakkını yemeyelim).

 

Yani, sektördeki 13. senesinde kariyeri ivme kazanmaya başlamış; 16. senesinde inanılmaz parlamış ve bunu yaptığında da 40 yaşındaymış! Evet, 40. Doğru duydunuz. Şu anda da o yükselişi devam etmekte ve bilin bakalım en aktif dönemini kaç yaşındayken yaşıyor? Tam 47.

Hayır, kendisini çok severim o ayrı; filmlerine ölüp bitmem ama izlerim o da ayrı. Ama bu kadar analiz edecek kadar ölümcül fan’ı da değilim, yanlış anlaşılma olmasın.

Ama o yaptıysa biz de yapamaz mıyız?

Sadece bu kadar geç parlaması ve buna devam etmesi bana büyük bir pozitif bakış açısı kazandırdı. Ve hatta onun gibi çok fazla örnek de var birçok farklı sektörde. Kimileri çok genç yaşta hayat yolunu bulup, parlarken; kimisi için bu geç yaşlarda olabiliyor. Ve inanır mısınız? Geç yaşta parlayan kişiler, o hayat olgunluğunun da etkisi ile çok daha fazla asılıyorlar sanki. Ve daimi oluyor ışıkları.

 

Eğer oralarda bir yerde “geç kalmış” hisseden varsa, hissetmesin. Ryan Reynolds bile bu kadar geç parladıysa, çoğumuz için hala kocaman bir umut var demektir.

Yeter ki, neyi seviyoruz, tutkumuz ne bulalım. Bıkmadan usanmadan o yolda yürüyelim. Gelişelim. Seneler geçse bile yerimizde saymışız gibi hissetmeyelim, çünkü aslında “yeşermeyi bekleyen bir tohum” veya “fırında saatlerce pişen bir yemek” gibiyiz. Zamanımızı bekliyoruz.

 

Malcolm Gladwell’in 10.000 saat kuralı 💘
Bu satırları yazarken farkettim gibi aslında en sevdiğim kitaplardan biri olan Outliers (Çizginin Dışındakiler) bunu şöyle özetler: “bir konuda uzmanlaşmak için en az 10.000 saat üzerinde çalışılması gerekmekte.” Gladwell, öğrenmenin aşamaları her insan için değişiklik gösterse de başarıya ulaşmış kişilerin, öncesinde mutlaka en az 10 bin saatlerini kendilerini adadıkları uzmanlık alanında harcamış olduklarını söylüyor. Microsoft’un kurucusu Bill Gates ve hatta Beatles’ın bile bu kurala tabi olduğunu savunuyor.

Bunu ben de kendimde sıkça gözlemliyorum. Hangi konuya uzun seneler boyu eğildiysem o konuda uzmanlaştım, hızlandım, yaratıcılığım arttı. Marka uzmanlığı, yemek pişirme ve aşçılık, yemekleri videoya alma ve editleme (yani düzenleme - sizin 60 saniye gördüğünüz her tarif için yaklaşık 30 dakikalık çekim düzenliyorum ben arka planda) ve hatta annelik.

O zaman kıssadan hisse, hangi konuda parlamak isterseniz (Ryan Reynolds gibi) o işe kaliteli zaman ayırmak ve hatta 10.000 saat ayırmak (basit bir matematikle günde 3 saat ayırdığımız bir konuda 9 sene sonunda uzman olabiliyoruz); bu süreç boyunca da “ah yaşlandım, ah çok zaman geçti, ah çok geç kaldım” demeden sabırlı olmak parlamaya giden yolda ilk adım oluyor.

Ama bu kadarla da kalmıyor bence. Bir tane çok önemli şeye ihtiyaç var, o da ne biliyor musunuz?

 

“ŞANS”

Şans her zaman bizimle olsun ki emekler ve o 10

Hoş geldin Bahar kampanyası için son 3 gün!

Herkes bahara girerken HFB ile yenilenebilsin diye, her 1.000 TL ve üzeri alışverişlerinize 5'li Bez Kese Seti hediye ediyorum biliyorsunuz. Bu kampanya Bahar’a girerken yenilenmek ve hatta bahardaki özel günlerde (Anneler Günü gibi) hediyeleşmek için şahane fırsat. Son kez bir hatırlatmak istedim. Hediye bez kesemi nasıl kullanıcam derseniz de buraya bakabilirsiniz.

 

Bu haftanın tarifleri 🌸

Tariflerin hepsi birçok platformda aynı anda yayına giriyor. Instagram ve Tiktok’tan ve hatta YouTube Shorts videolarından takip edebileceğiniz gibi healthyfoodbreak.com’a da her zaman uğrayıp; arama kutusuna dilediğiniz tarif adı ya da malzemeyi girdiğinizde hop karşınıza aradığınız tarifler çıkıyor  

Bu haftaki tarifleri yakalamak isterseniz:

 

Beni takip etmek isterseniz:
Instagram, TikTok ve Youtube hesaplarıma göz atabilirsiniz.

Sadece takip etmek yetmez Gökkuşağı Tarifleri Yemek Kitabı’m ile de tariflerimi mutfağına yuva yapmak isterseniz, tabi ki dünyanın en mutlu insanı olurum.

Haftaya görüşmek üzere.
Sevgiler,
Sezin